Параграф22 Daily

§22 Новини

С контраразкрития Яне Янев отговори на БСП за делото с Румен Овчаров

Лидерът на РЗС Яне Янев даде днес извънредна пресконференция, с която отговори на съобщение на пресцентъра на БСП, че бившият енергиен министър Румен Овчаров е осъдил лидера на РЗС, понеже бил наречен от него "част от организирана престъпна група и част от най- зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода".

„Корупцията остава най-тежкият проблем за нашата държава поради невъзможността да се осъществи истинска съдебна реформа вече 25 години. В България за четвърт век не се намери магистрат, който да осъди поне един министър на енергетиката при доказани кражби в огромни размери в сектора и дефицит по сметката на НЕК в размер над три милиарда лева. Нямаше проблем обаче да се намери съдия, който да осъди председателя на антикорупционата комисия, понеже е поставил въпроса за енергийната мафия и свързаните с нея лица. Толкова добър за енергийната мафия съдия се намери, че чак му написаха присъдата и мотивите към нея и накрая дори ги подписаха вместо него”, пише Яне Янев.

Повод за това изказване на лидера на РЗС бе предоставена на журналистите графологична експертиза, доказваща, че подписът на съдията под мотивите по делото и подписът под присъдата не са идентични помежду си и не са положени от едно и също лице, т. е. че поне единият от подписите на съдия Силвия Цепова е фалшифициран.

Това доказва, че мотивите към присъдата не са изготвени от съдията или ако са били изготвени от него, впоследствие са били подменени и в делото са налични неистински такива. За този безпрецедентен случай са уведомени Главният прокурор и ДАНС с искане за щателно разследване.

Според адвокат Емил Василев, зам.-председател на РЗС, налице е документно престъпление, извършено с невероятна дързост и цинизъм, което показва, че мафията е пуснала дълбоки корени в правораздавателната система.

Според него без преувеличение можем да говорим за най-големия скандал в съдебната власт от четвърт век насам. Никой досега не си беше позволявал да подменя мотиви на присъди с неистински, както и да фалшифицира подпис на магистрат под крайни съдебни актове. Той припомни, че арестуването на съдия Ченалова бе за много по-безобидно и леко деяние – допълване на съдържанието на протокол от съдебно заседание.

Случилото се по делото на Румен Овчаров срещу Яне Янев е в пъти по-тежко и следва прокуратурата да прояви още по-голяма строгост към виновните, тъй като случаят е без аналог както в България, така и в ЕС.

На пресконференцията беше представена и строго секретна докладна записка на Директора на Националната следствена служба до Главния прокурор, в която се изнасят данни за оказване на натиск върху високопоставени магистрати от Румен Овчаров, за да нарушат и да не изпълнят служебните си задължения, с цел избягване на наказателна отговорност на разследвани за престъпления лица – бизнесмени от енергийния сектор.

Във връзка с този скандален документ Политическият съвет на РЗС е взел решение да сезира Главния прокурор на страната за извършено престъпление срещу правосъдието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във