Параграф22 Daily

§22 Новини

С наредба №18 безценна информация на бизнеса е поставена под риск

43 браншови организации и търговски дружества внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу текстовете от Наредба №18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите и управлението им с аргумента, че безценна информация на бизнеса ще бъде достъпна за НАП. С оглед последните събития около пробива в системите за сигурност на агенцията, аргументите в жалбата придобиват още по-голяма тежест, смята адвокат Валентин Савов, коментирайки темата в студиото на „Бизнес старт“.

„Едно от притесненията на бизнеса е, че с наредба №18 НАП събира широк кръг конфиденциална информация. Целият бизнес на едно дружество ще бъде достъпен и може да бъде злоупотребявано с нея. Ако такава информация бъде изпусната в пространството, щетите ще са неизмерими“, отбеляза юристът.

Времето, в което жалбата е внесена във ВАС, съвпада по чиста случайност с хакерската атака от преди няколко дни, тъй като подготовката за подобни действия от бизнеса отнема няколко месеца и би било невъзможно да се предвиди подобен момент, обяснява адвокат Савов. „Основните цели на тази наредба бяха да се изтъква фискален контрол. Фискален контрол може да се извършва по различни начини, включително и чрез увеличаване капацитета на органите по приходите, тяхната квалификация и т. н. Всички имат интерес от ясни правила срещу сивата икономика, но те трябва да са изпълними“, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във