Параграф22 Daily

§22 Новини

С трик "пререгистрация" американските фармацевтични компании бягат в Европа

Водещи щатски фармацевтични компании се опитват да избягат от жестокия данъчен режим зад океана, като търсят повод и начин да прехвърлят в Европа своите штаб-квартири, пише - с нотка на страх от бъдещето, водещият американски вестник The New York Times - близък до управляващата Демократическа партия.


За целта се използва един относително евтин трик - щатските фармацевтични гиганти купуват малки европейски производители на лекарства, след което си правят данъчна и фирмена регистрация на централите в Европа.


Но има и изключения. Например, в понеделник чикагската фармацевтична компания AbbVie получи предварително разрешение за покупката на ирландския производител на лекарства Shire за колосалната сума от 53 млрд. долара. Тази сделка може да се окаже дори най-голямото корпоративно поглъщане за цялата 2014 г., подчертават авторите на публикацията от The New York Times.


Друга фирма - Mylan Laboratories, пък е заявила своето намерение да придобие международната компания Abbott Laboratories за 5,3 млрд. долара, което ще и позволи да се изнесе от САЩ и да се пререгистрира в Холандия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във