Параграф22 Daily

§22 Новини

Сагата с офшорните сметки на политиците е май само предизборна акция?

Главният прокурор Сотир Цацаров е много добре запознат с модела на офшорните зони, но е важно да разглеждаме случващото се в предизборен контекст. Това коментира в ефира на bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Изказването му е по повод обявената вчера информация, че главният прокурор е изискал от председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация (включително и от финансовото разузнаване) относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

„Има някакви предположения, че в седмицата преди изборите ще се извадят такива информации. Това, което може да се случи, е да се подадат сигнали в ДАНС за някакви политици. Не факти и данни, а сигнали. Проблемът е как се проверяват тези сигнали. В България, ако искате да създадете проблем на конкурента, подавате сигнал, за да го вкарате в една спирала от проблеми и проверки”, смята анализаторът.

„Не може просто да питате тия политици имат ли сметки”, каза Безлов и допълни, че страни като Швейцария и Сингапур не отговарят на искания за информация от държави като България“, добави още той. Според него няма да има разкриване на офшорни сметки на политици.

Той напомни, че за офшорните сметки на политиците се е заговорило малко след „Апартаментгейт“

Facebook logo
Бъдете с нас и във