Параграф22 Daily

§22 Новини

Само 8% ефективност показва ваксината на AstraZeneca срещу Ковид при възрастни

След противоречивия старт на ваксинацията в Германия федералното правителство възложи големи надежди на одобрението на ваксината на AstraZeneca: Препаратът на британско-шведската група трябва да допълни mRNA ваксините от Biontech и Moderna и да проправи пътя за втората ваксинационна фаза, в която хората могат да се ваксинират и при семейните си лекари.

Но ваксината от AstraZeneca, която, за разлика от другите две не изисква екстремно ниски температури за съхранение, може да бъде неподходяща точно за възрастните хора, изложени на риск: Според информация на  Handelsblatt от коалицията федералното правителство очаква ефективност от едва осем процента сред хората на възраст над 65 години. Фактът, че тази ваксина, която ЕС може да одобри тази седмица, няма да се доближи до 90-процентната ефективност на mRNA ваксините, е очакван. Но изключително ниската ефективност при възрастните е пречка за стратегията за ваксинации на Берлин.

Според информацията на Handelsblatt Министерството на здравеопазването вече проверява дали последователността на ваксинациите, която се степенува според възрастта, трябва да се коригира. В най-лошия случай обещанието на Берлин да предложи на всички желаещи ваксинация до лятото, няма да може да бъде спазено. В понеделник американската компания Merck също обяви, че е спряла да разработва собствената ваксина. А Moderna съобщи, че в случай на вариации на коронавируса не може потвърди високата ефективност на своята ваксина сред възрастните хора.

Вестник Bild междувременно пише, позовавайки се на правителствени източници, че ваксината може да бъде одобрена от европейския орган EMA само за употреба на лица до 65 години. AstraZeneca определи като "напълно погрешни" съобщенията в германските медии, според които нейната ваксина Covid-19 има много ниска ефикасност при възрастните хора, съобщава Ройтерс.

Окончателен резултат за ефективността на ваксината все още не е възможен, твърди Handelsblatt. В клиничните проучвания на фармацевтичната компания възрастните хора очевидно са относително слабо представени. Британският орган за одобрение MHRA вече беше отбелязал, че значими резултати относно ефективността на ваксината в тези проучвания не могат да бъдат определени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във