Параграф22 Daily

§22 Новини

Само за два дни са установени 158 водачи, шофирали след употреба на алкохол

Специализирана полицейска операция за контрол на водачи на моторни превозни средства за употреба на алкохол и за правоспособност е проведена от 31 юли до 2 август на територията на цялата страна. Акцията е организирана от Главна дирекция “Национална полиция” с цел контрол над два от най-тежките фактори за тежки пътни инциденти с жертви и ранени.

За двата дни на операцията са проверени водачите на общо 6325 моторни превозни средства. Установени са 106 водачи след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и 52-ма водачи - след употреба на алкохол над 1,2 на хиляда. Най-много водачи, употребили алкохол са засечени на територията на ОДМВР-Враца – 12 души, за ОДМВР -Благоевград  те са 11, ОДМВР- Варна, Плевен и Шумен – по 9-ма.

Контролните органи са установили и 111 неправоспособни водачи. Най-голям е техният брой на територията на ОДМВР-Сливен – 14, СДВР – 13, ОДМВР-Бургас и Перник – по 10-ма души.

От ГД “Национална полиция” припомнят, че според разпоредбите на Закона за движение по пътищата, при констатиране на управление на МПС под въздействието на алкохол с концентрация от 0,5 до 1,2 промила предвидената санкция е от 500 до 1000 лева и лишаване от правото за управление на МПС за срок от 6 месеца до 1 година. В случаите над 1,2 промила концентрация на алкохол деянието е съставомерно, като се образува досъдебно производство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година.

В случаите на установяване на неправоспособен водач, глобата варира от 100 до 300 лева, а в условията на повторно провинение е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.

От ГДНП съобщават, че подобни специализирани операции за контрол на водачи на МПС за употреба на алкохол и без правоспособност ще продължават и занапред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във