Параграф22 Daily

§22 Новини

Само за месец са открити и унищожени над 22 тона канабис

Наркотикът е иззет в хода на реализирани операции срещу производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества на територията на Благоевградска област


След извършена проверка, предприета на 17 септември в местността Присоето, землище на с.Крънджилица, служители на РУП-Петрич и Териториална дирекция Национална сигурност - Благоевград са открили засети 840 зелени тревисти растения, реагирали при наркотеста на канабис. Общото им тегло възлиза на 3 120 кг.


Това е поредната акция срещу производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества. През август, в резултат на мащабна полицейска операция, проведена в района на българо-македонската и българо-гръцката граница, бяха разкрити 8 ниви с обща площ от над 6 декара, обособени в гористи местности в землищата на селата Драгуш и Крънджилица, собственост на държавния горски фонд на община Петрич. В операцията участваха служители на ГД Гранична полиция, ГД Национална полиция и ОДМВР - Благоевград, подпомогнати от 7 автомобила с повишена проходимост. В операцията бе включен и въздушен екип с хеликоптер от състава на специализирания отряд за въздушно наблюдение в ГДГП. На място бяха изгарени 4 573 корена канабис с обща листна маса от 13 447 кг. Според експерти от откритото растение може да се добие около 457 кг суха маса, чиято цена на дребно на черния пазар възлиза на около 13 430 000 лв.


При други съвместни действия на Регионална дирекция Гранична полиция - Кюстендил и ОДМВР-Благоевград, на 03.09.2013 г., бяха извършени проверки в землищата на селата Боровичене, Вишлене, Яково, Драгуш, Долене, Дреново и Зойчене. В 9 от нивите, принадлежащи на държавния горски фонд на община Петрич, бяха установени 1 260 зелени растения от рода на конопа и 58 полусухи зелени растения, с общо тегло над 4 568 кг. Предотвратено бе разпространението на 300 000 хиляди дози наркотично вещество на обща стойност от 3 000 000 лева.


В хода на извършена на 11.09.2013г. проверка в местността Баба Керимка, землище на гр.Петрич, в нива на държавния горски фонд на община Петрич, униформените намериха и изгориха 287 растения канабис с общо тегло 1 123 кг. и 116 полуизсушени стръка с общо тегло 134 кг. окачени за сушене по дървета.


Образувани са 15 досъдебни производства. Работата по случаите продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във