Параграф22 Daily

§22 Новини

Санитарните кризи не са извинение за нарушаване на основните права

Санитарните кризи не са извинение за нарушаване на основните права. Това заяви днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред евродепутати от комисията по правни въпроси. Той добави, че Европейската комисия наблюдава мерките, прилагани в отделните държави от ЕС срещу епидемията от Ковид-19 от гледна точка на върховенството на закона. Рейндерс потвърди, че комисията се готви през септември да представи първите годишни доклади за върховенството на правото във всяка от страните в ЕС.

Еврокомисарят съобщи, че националните противоепидемични мерки ще бъдат оценени от европейската служба за защита на данните. Той отбеляза, че ЕК е издала упътване как да бъдат програмирани приложенията за проследяване на заразените с новата болест и хората, с които те са общували. Важно е приложенията да бъдат съвместими и гражданите да имат доверие в тях, посочи Рейндерс.

По неговите думи изглежда Ковид-19 ще ускори цифровизацията. Рейндерс отбеляза необходимостта от подобряване на електронното правосъдие и от навлизането на бизнеса още повече в електронната среда. Той изрази очакване новата криза да доведе до задълбочаване на икономическите неравенства в ЕС и по света.

Рейндерс приветства решението за отлагане на президентските избори в Полша. Той отбеляза необходимостта предизборната кампания, която предстои, да бъде честна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във