Параграф22 Daily

§22 Новини

САС остави варненските „тотаджии” на свобода, има и съмнение за "провокиране към престъпление" от БСТ

Варненските братовчеди, опитали да надхитрят Българския спортен тотализатор, остават извън ареста. Софийският апелативен съд отхвърли протеста на Прокуратурата и потвърди мярката за неотклонение „парична гаранция" от 2000 лв., която миналата седмица Софийски градски съд (СГС) определи за Продан и Николай Маринови. Двамата братовчеди - Продан и Николай от Варна се опитаха с хитра схема да фалшифицират тото фиш за 51-вия тираж на 6 от 49. На въпросната дата - 26 юни тази година, джакпотът е малко над 5 млн. лева. Николай ползвал паролата на служител от тотализатора, като след тегленето на печелившите числа ги нанесъл на електронен фиш, влязъл в системата и я върнал с един час назад, за да направи фиша валиден.

Мотивите за решението на апелативните съдии се препокриват с тези на СГС. Съдът отчете, че е налице обоснованото предположение, че Продан и Николай са автори на престъплението. Въпреки това, към настоящия момент необходимостта от „задържане под стража" на двамата е отпаднала. Съдът отчете, че доказателствата при първоначалното им задържане са почти същите и към момента. Наличието на постоянен адрес пък изключва опасността да се укрият".

Според съдиите първоначалното им задържане е било необходимо с оглед тежестта на повдигнатите им обвинения и опасността да извършат друго престъпление. Това обаче вече не е така, тъй като са изминали почти 3 месеца. САС се позова и на Европейската конвенция за правата на човека, според която след изтичане на определен период от време е предвидена парична гаранция.

Апелативните съдии също взеха предвид хроничното заболяване на Николай, както и това, че двамата с Продан са студенти и са с чисто съдебно минало.

Защитата адв. Ина Лулчева изтъкна пред съдиите, че мярката за неотклонение не е превенция. По думите й твърденията на обвинението, че има опасност Продан и Николай  да извършат друго престъпление на свобода, не съдържат факти.

Познанията на Николай в областта на компютрите не са явно доказателство за извършителство на престъплението, е тезата на адв. Илиева.

Самият Николай пък отново се похвали, че насочвал компютърните си умения към общественополезни дейности (б.р. на предишното заседание заяви, че участвал в разработването на проекта за електронен бележник в училище). Никой от адвокатите обаче не оспорва, че Продан Маринов действително е ходил в тотализатора.

Събраните налични доказателства не доказват опит на двамата братовчеди да измамят тотото, стана ясно от думите на третия им адвокат Юлиан Георгиев. По думите му държавното обвинение не е работило активно по събирането на доказателства. „Законът задължава прокуратурата при искане за задържане, което е уважено, те да работят  изключително активно", напомни юристът и подчерта, че делата със задържани лица са с приоритет за държавния обвинител.

Адвокатът поддържа и становище за провокация към престъпление, защото от тотализатора са приканили Продан да отиде за „печалбата".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във