Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ финансирали с 4 милиона долари експерименти върху прилепи в лаборатория в град Ухан

Правителството на САЩ отпуснало близо 4 милиона долара на лаборатория в Ухан, която е провеждала експерименти върху прилепи от пещери, където се смята, че е произходът на коронавируса, пише вестник "Дейли мейл". Институтът по вирусология в Ухан е провеждал експерименти върху прилепи, които са били хванати в провинция Юннан. Експериментите са финансирани от американското правителство, което е отпуснало 3,7 милиона долара.

Последователността на генома на COVID-19 води до прилепи, открити в пещери в Юннан, но се смята, че за първи път се е прехвърлил върху хора на пазар за животни в Ухан. Разкритието, че институтът е извършвал опити върху прилепи в района, където е източникът на COVID-19 - и това с американски пари - води до още повече опасения, че лабораторията, а не пазарът, е основният източник на заразата.

Институтът е разположен на около 30-40 километра от пазара с диви животни в Ухан, откъдето се смята, че е тръгнала заразата.

Конгресмени и неправителствени организации разкритикуваха САЩ за финансирането на "опасни и жестоки експерименти върху животни в Института в Ухан". Американският конгресмен Мат Гейтс коментира, че е отвратен от информацията, че американското правителство от години финансира експерименти върху животни в института, което може да е довело до пандемията от коронавирус. По думите му американските власти не са имали контрол и над изследванията и в други лаборатории в Китай, въпреки че са отпускали средства.

Според документи, цитирани от таблоида, учени са експериментирали върху прилепи като част от проект, финансиран от Националните институти по здравеопазване на САЩ, които продължават да разрешават на лабораторията в Ухан да получава американски долари за експерименти. По непотвърдена информация вирусът може да е разпространен от учени от института, които са работили върху експеримента с прилепите.

Втори институт в града - Центърът за контрол на заболяванията, който е на няколко километра от пазара - също се вярва, че е провеждал експерименти върху животни като прилепи, за да изследва пренасянето на коронавируси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във