Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ: Голяма парична награда за убиеца на Рафик Харири

САЩ предложиха днес награда, която може да достигне до 10 милиона долара, за намирането на член на ливанското шиитско движение Хизбула, осъден задочно от международен съд за ролята му в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири, предаде Франс прес.

Издирваният е Салим Аяш и е представен от американския Държавен департамент като важен член на Звено 121 на Хизбула - ескадрон на смъртта на групировката, което получава директно заповеди от лидера на Хизбула Хасан Насралла. Аяш е известен и с това, че е замесен в усилия да се навреди на американски военни, допълва Държавният департамент, без да навлиза в подробности.

Специален трибунал на ООН за Ливан осъди Аяш през декември на доживотен затвор за участие в нападението срещу Рафик Харири на 14 февруари 2005 г. в Бейрут. Тогава загинаха още 21 души. Присъдата е в процес на обжалване. Хасан Насралла отказа да предаде Аяш на трибунала.

Салим Аяш ще бъде съден в Нидерландия отново през юни по време на процес за три атентата срещу политици в периода 2004-2005 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във