Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ искат екстрадиране на българин, обвинен за борсови измами

Заподозреният за измамите, които покачиха акциите на „Ейвън продъктс” и шоколадовата фабрика „Роки Маунтин”, е бил арестуван в България, съобщи снощи Ройтерс. Срещу Недко Недев (38 г.) в САЩ има 8 обвинения, са казали в четвъртък федерални прокурори, цитирани от агенцията.

През юни 2015 г. агенциите съобщиха, че американската Комисия по ценните книжа и борсите е обвинила пред съд в Манхатън, Ню Йорк, Недко Недев и няколко други лица за представянето на фалшиви оферти за закупуването на три компании. Тогава не бяха съобщени имената и националността на хората, действали заедно с българина.

Недев, който има двойно гражданство - българско и на САЩ, е обвинен, че е подготвил фалшиви оферти за "Ейвън" и за "Роки Маунтин". В друг случай, с американския застраховател "Тауър груп интернешънъл", той е използвал вътрешна информация преди оферта за изкупуване.

Американски прокурори казаха, че смятат да искат екстрадирането на Недев в САЩ, за да отговаря по шест обвинения за измами. Ако бъде осъден, той рискува по всяко от тях до 20 години затвор. Освен това му търсят отговорност за два тежки случая на кражба на самоличност.

"Ако манипулирате американските пазари на ценни книжа чрез дезинформация и заблуди, дали от Ню Йорк или от България, ще трябва да си понесете отговорност", са думите на прокурор Прийт Барара в Манхатън, които Ройтерс цитира. Отделно са гражданските искове против Недев, заведени от американската Комисия по ценните книжа и борсите през юни м.г.

Недев беше обвинен че е регистрирал чрез публична база данни мними оферти за изкупуване и е пускал фалшиви прессъобщения, за да търгува от така създадените позиции.

Най-много внимание е привлякла офертата за "Ейвън" от 14 май м.г. Фирма, нарекла себе си PTG Capital Partners, предложила да купи акциите на козметичната компания за $18,75 всяка, далеч над цената от последното им котиране на борсата. И акциите на "Ейвън" бързо скочиха с 20 процента.

Офертата на PTG първоначално изглеждала убедително, защото за изкупуване на "Ейвън" е ставало дума и по-рано, включително от частна фирма със сходно име - TPG Capital. Подозренията обаче се засилили, след като PTG се оказала неоткриваема. А заинтересувани читатели забелязаха, че съобщенията на фирмата, "базирана в Лондон", съдържат грешки и имитират езика, използван някога от TPG.

През декември 2012 г. Недев изработил лъжлива оферта за "Роки Маунтин чокълит", казват федералните обвинители. Тя била внесена чрез фирмата PST Capital Group Ltd, също представена като лондонска. Така акциите на сладкарската компания се покачат с 4,6 процента.

Друг случай, подхванат от американските прокурори, е от месец май 2014 г. Недев насърчавал застрахователната група "Евроинс", част от EuroHold Bulgaria AD да направи оферта за купуване на "Тауър". Преди това Недев бил придобил някои книжа от американската компания.

Тази оферта предизвикала покачване на акциите на Тауър с около една трета, казват властите. По-късно базираната в Бермуда ACP Re Ltd купила "Тауър".

Facebook logo
Бъдете с нас и във