Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ наложиха временен мораториум върху смъртното наказание на федерално ниво

Американският генерален прокурор Мерик Гарланд наложи мораториум върху федералните екзекуции. Мораториумът ще остане в сила докато Министерството на правосъдието продължава да преразглежда политиката на ведомството относно смъртното наказание. „Днес министърът на правосъдието ... издаде меморандум за налагане на мораториум върху смъртното наказание на федерално ниво в очакване на преразглеждане на политиките и процедурите на министерството. ... Екзекуции на федерално ниво няма да бъдат насрочвани, докато тече прегледът", се казва в изявлението, публикувано на уебсайта на Министерството на правосъдието на САЩ.

"Министерството на правосъдието трябва да гарантира, че всички във федералната система за наказателно правосъдие не само спазват правата, гарантирани от Конституцията и законите на САЩ, но и осигуряват справедливо и хуманно отношение. Това задължение е особено валидно в случаите на престъпления, за които е предвидено смъртното наказание", пише в меморандум на Гарланд.

Както се отбелязва в доклада, предишната администрация на Вашингтон е направила редица промени в политиките и процедурите на федералните власти във връзка със смъртното наказание. Гарланд инструктира служителите от своето министерство да преразгледат тези действия. По-специално, той препоръча проучване на изменението от 2019 г. на федералния протокол за смъртното наказание, за да се оцени, наред с други неща, „рискът от болка и страдание, свързани с употребата на пентобарбитал (препарат за смъртоносната инжекция)“. Също така ще бъдат проверени и промените от ноември 2020 г., в резултат на което списъкът с приемливи методи за изпълнение беше разширен.

В прессъобщението не се посочва колко време ще отнеме прегледа.

През 2019 г., по време на мандата на републиканеца Доналд Тръмп като президент, тогавашният министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ Уилям Бар възобнови смъртното наказание за престъпници, осъдени на федерално ниво. Миналата година, за първи път в американската история, броят на федералните екзекуции за една година надхвърли общия им брой във всички щати. Настоящият президент Джо Байдън, по време на предизборната си кампания, обеща да премахне смъртното наказание в САЩ на федерално ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във