Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ ни гледат под лупа заради онлайн-пиратство

Службата на главния търговски представител на САЩ (USTR) добави България и Беларус към списъка за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост, съобщи Ройтерс.

Специален доклад добавя България, която е съюзничка на САЩ в НАТО, към списъка за наблюдение, тъй като София не е обърнала достатъчно внимание на недостатъци в разследването на случаи на онлайн пиратство. Миналата година USTR обяви, че ще направи преглед на страната ни именно по тази причина.

Минск пък е добавен в списъка заради нов закон, легализиращ неразрешено използване на защитени с авторски права произведения от страни, които налагат санкции на Беларус заради ролята ѝ в подкрепа на водената от Русия война в Украйна. Удължава се и обявеното миналата година спиране на прегледа на украинските практики в областта на защитата на интелектуалната собственост, поради нашествието на Русия в южната ѝ съседка, започнало през февруари 2022 г.

Сега докладът включва 29 държави в списъка за наблюдение или приоритетно наблюдение заради недостатъци и нарушения на правата върху интелектуалната собственост. В тазгодишния приоритетен списък са включени Китай, Чили, Аржентина, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела. Страната ни е в този с по-ниска категория на опасност, като в него влизат и страни като Канада.

През април м.г, САЩ обявиха, че ще проведат специална проверка на България за това защо през последните 5 години изобщо не напредва в изпълняване на дадените обещания за преследване на случаи на онлайн пиратство и нарушение на интелектуалните права. Преди седмица, българското правителство предложи законопроект за промени в Наказателния кодекс, с които да завишат наказанията в тази област.

В мотивите към проекта бе обявено, че той е внесен заради "отправените към държавата критики по Раздел "Специален 301" от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството". Преди години България бе дори във въпросния черен списък 301, но бе изваден след множество мащабни полицейски операции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във