Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ осъдиха BNP Париба на глоба от 8,9 млрд. долара за нарушаване на санкции върху Судан, Иран и Куба

Американското правосъдие осъди френската банка ВNP Париба да плати глоба от 8,9 милиарда долара заради нарушение на санкциите, наложени на Судан, Иран и Куба, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на американското министерство на правосъдието. Съдебното заседание се е състояло в трибунал в Манхатън. Съдийката Лорна Шофийлд постановила банката да плати глобата и й наложи изпитателен срок от 5 години.

"Банката взе много мерки и няма съмнение, че тя няма да допусне повече този тип поведение, заради който беше заведено делото срещу нея", каза в съда Жорж Дирани, един от адвокатите на BNP. Френският трезор пледира "виновен" през юли 2014 г. по обвинения, че в периода 2004 г. - 2012 г. е трансферирала през  САЩ пари от името на клиенти от Судан, от Куба и от Иран. Сумите са съответно 6,4 млрд. долара, 1,7 млрд. добара и 650
милиона долара. Глобата, наложена на банката, отговаря на трансферираните през САЩ суми, плюс 143 милиона долара разходи по делото.

Според източници, запознати с досието, банката вече е изплатила по-голяма част от тази сума.

Министерството на правосъдието на САЩ посочи, че имат намерение да използва парите от глобата, за да обезщетят хора,
пострадали от действията на режимите в Судан, Куба и Иран. Министерството ще създаде специален сайт, в който пострадалите хора, ще могат да подадат искане за изплащане на обезщетение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във