Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ отново преследват търговските банки с огромни глоби

На пет от най-големите банки в света се очаква да бъдат повдигнати обвинения за криминални деяния и да им бъдат наложени глоби на обща стойност над 5 млрд. долара. Това ще стане в рамките на споразумение с американските и британските власти, съобщава британската информационна агенция „Reuters”.

Обвиненията и глобите ще са заради манипулации на валутните пазари. Очаква се американските банки "Citigroup Inc." и "JP Morgan" както и британските "Barclays" и "Royal bank of Scotland", да пледират виновни по обвинения за криминално деяние, свързано с манипулации на извънборсовия международен валутен пазар (Forex). Двете американски банки ще бъдат първите големи финансови институции в САЩ, които ще пледират виновни от десетилетия насам за извършено криминално деяние.

Швейцарската банка "UBS" се очаква да избегне криминалните обвинения, след като си е извоювала имунитет, като предупредила властите за евентуален проблем. Банката може да бъде обвинена за криминално престъпление относно манипулации на усреднения лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар (Libor).

Швейцарската банка ще трябва да плати глоба от 200 милиона долара според договорка с американското министерство на правосъдието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във