Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ погнаха и Mercedes-Benz за измами с вредни емисии

Още един голям германски концерн за производство на автомобили - Mercedes-Benz, попадна под ударите на правораздаването в САЩ. След Folkswagen съдебните власти обвиняват и германския производител на световната марка Mercedes, че пуска на пазара коли над пределно допустимите норми за вредни емисии.

В съда в американския щат Илинойс е подаден колективен иск срещу Mercedes-Benz, в който е записано, че в 14 модела автомобили с дизелови двигатели, в които се използва технологията BlueTec, изпусканите азотни диоксиди многократно превишават показателите, записани в официалните документи на автомобилния производител.

Твърденията, че технологията BlueTec е най-чиста за дизеловите двигатели са подвеждащи и неверни, пише в съдебния иск. Освен това, пределно допустимите за САЩ цифри по отношение на азотните диоксиди са превишени 19 пъти, а при работа на двигателя при температура по-ниска от 10 градуса по Целзий нормите са превишени 65 пъти.

Представителите на Mercedes-Benz смятат, че обвиненията са неоснователни. В компанията разглеждат внимателно внесените документи и се готвят за защита в съда.

Официалната позиция на Mercedes-Benz е, че всички модели автомобили, които те са предложили на американския пазар, отговарят на екологичните и всякакви други стандарти и фирмата не се занимава с монипулиране на показателите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във