Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ предупредиха България да спре търговията с паспорти

Държавният департамент на САЩ предупреди България, че ако страната иска нейните граждани да се възползват от безвизово пътуване до САЩ, тя трябва да изчисти бъркотията, придобила известност като схема "паспорти за пари", пише EURACTIV, цитирани от news.bg.

Според официални документи, американската страна настоява българските паспорти да се издават само на добросъвестни граждани, които не представляват заплаха за вътрешната сигурност на САЩ. Според разкрития на EURACTIV от 2018 г. огромна корупционна схема позволява на всеки, готов да плати подкупа от 5000 евро, за да получи истински български паспорт, който отваря вратата за целия ЕС и за голяма част от света. По-специално Държавната агенция за българите в чужбина участва в схемата, като издава на "плащащи клиенти" фалшиви удостоверения за български произход, документ, въз основа на който могат да бъдат издадени документи за българска националност и личност.

Шефът на тази агенция бе уволнен и прекара няколко месеца в ареста, но при бившето правителство не се проведе истинска реформа, при която ВМРО, младши коалиционен партньор на бившия премиер Бойко Борисов, се бори за запазване на доходното статукво. В момента Кипър, Хърватия, Румъния и България са единствените държави, чиито граждани все още се нуждаят от виза за влизане в САЩ.

Хърватия и Румъния обаче получиха уверения, че Вашингтон скоро ще отмени изискването за тях. Това ще остави само Кипър в България в категорията на страните, чиито граждани се нуждаят от неимигрантска виза.

В официална бележка от българското министерство на външните работи, в която се цитират американски служители с техните имена, се посочва, че американската страна е поискала от България да гарантира, че само граждани, които не представляват заплаха за САЩ, получават българско гражданство и че трябва да се проведе реформа на Държавната агенция за българите в чужбина и да гарантира подобна промяна в политиката. В същото време Европейската комисия се опитва да посредничи за постигане на "визова реципрочност" със САЩ.

Следващата такава среща, включваща ЕК, САЩ и българските власти, ще се състои на 9 и 10 юни. Според документите, видени от EURACTIV, служебното правителство в София се бори да предостави гаранции по време на срещата, че реформата на Държавната агенция за българите в чужбина наистина ще се осъществи.

През януари 2019 г. медията пише, че бъркотията с престъпната схема "паспорти срещу пари" е обект на сериозно безпокойство за правоприлагащите служби на съюзниците на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във