Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ публикуват доклад с извършваните от ЦРУ изтезания на пленници

Белият дом подкрепя заплануваното публикуване на доклад, който представя подробности за извършваните от ЦРУ мъчения срещу заподозрени терористи, обяви говорителят Джош Ърнест, предаде ДПА. Комисията по разузнаване към Сената обяви, че Белият дом ще направи публично достояние некласифицирана версия на доклада днес.

Очаква се докладът да бъде от около 6 200 страници. През април мнозинството в сенатската комисия подкрепи публикуването на доклад от 500 страници и 20 секретни документа. В него ще бъдат разкрити подробности за използваните от агенти на ЦРУ методи при разпит на заподозрени терористи след 11 септември 2001 г. Президентът на САЩ Барак Обама забрани такива практики, включително „уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният е пред удавяне) още с поемането на властта през януари 2009 г.

Разузнавателната общност и някои конгресмени в САЩ категорично са против публикуването на такъв доклад, тъй като смятат, че детайлите ще бъдат използвани като претекст за нападения срещу американските интереси. В същото време американското правителство е взело мерки за засилване на сигурността в посолствата и американските обекти в чужбина.

Бившият президент Джордж Уокър Буш защити ЦРУ преди публикуването на доклада. Въпреки безпокойството, Обама подкрепя реализирането на доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във