Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ се готвят за нов вид военни операции - глобално-интегрираните

Началникът на Главното разузнавателно управление при Генералния щаб на руската армия (ГРУ на ГЩ) генерал-полковник Игор Сергун е съобщил днес за новите планове на САЩ за провеждане в бъдеще на "глобално-интегрирани" операции чрез обединяване в едно цяло на разузнавателно-информационните системи за управление на войските, подобни на световната компютърна мрежа Интернет, съобщава информационната агенция ТАСС.

Според генерал Сергун, "глобално-интегрираната операция" се явява еволюционно развитие на досегашната концепция за стратегическа мрежоцентрична операция. Разузнавач №1 е подчертал, че новият тип военна операция ще се осъществява едновременно по суша, въздух  и море, в Космоса и в киберпространството. При провеждането на подобни операции, на базата на съществуващите поделения на Въоръжените сили на САЩ, дислоцирани в различни райони по света, "в кратки срокове ще се създават високомобилни междувидови групировки от войски и сили, които ще действат заедно", допълнил още разузнавачът. "При това, на всички равнища, ще се осигурява тясно взаимодействие в реално време между всички участващи в операцията сили и средства", уточнил генерал-полковник Сергун. За целта САЩ планират да разположат свои войски на постоянна и временна основа на територията на над 100 чуждестранни държави, като създадат там  обекти за предварително складиране на въоръжение и военна техника, необходими за обезпечаването на бойните действия във фронтовите зони.

В заключение той е подчертал, че при реализиране на подобни операции в бъдеще ще бъде възможно "обединяването в едно на всички налични разузнавателни средства във Въоръжените сили на САЩ със съществуващите органи за управление на групировките от войски и сили в единна глобална информационно-управляваща система, организирана и функционираща подобно на Интернет, но само във  военната област".

Facebook logo
Бъдете с нас и във