Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ се жалват от многобройни жертви на хакерската атака срещу Microsoft

САЩ са силно разтревожени от хакерска атака срещу Exchange - софтуер за управление на имейли на Microsoft, за която технологичната компания обвинява Китай, предава ВВС. „Всички, използващи тези сървъри – правителства, частният сектор, академична общност, трябва да предприемат действия сега за да ги поправят", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Microsoft заяви, че хакерите са използвали мейл сървъра й, за да атакуват мишените си. Според съобщенията десетки хиляди американски организации може да са засегнати. САЩ обвиняват от дълго време китайското правителство в кибер шпионаж, което Пекин отрича. Псаки изрази притеснението си пред репортери в Белия дом в петък, че може да има голям брой жертви и допълни, че откритите уязвимости в сървърите на Microsoft „може да имат всеобхватни последици“.

В събота Съветът за национална сигурност на САЩ съобщи, че е „от съществено значение всяка организация с уязвим сървър да предприеме незабавни мерки“, за да определи дали е била атакувана. Вицепрезидентът на Microsoft Том Бърт пък обяви подобрения за предотвратяване на пропуски в сигурността, които по думите му са позволили на хакери да получат достъп до сървърите на Microsoft Exchange. Технологичният гигант съобщи, че Hafnium опитал да открадне информация от групи като изследователи на заразни болести, правни кантори, висши училища и подизпълнители в областта на отбраната. Над 20 хил. организации са били компрометирани в САЩ, а много други са били засегнати в цял свят, допълва Ройтерс.

Говорител на китайското правителство каза пред Ройтерс, че страната не стои зад хакерската атака. Пекин многократно е отричал обвиненията на САЩ в кибер престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във