Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ загубили над 400 безпилотни самолета и толкова изтребители от 2001 г.

САЩ са изгубили повече от 400 бойни безпилотни самолета по света от 2001 година насам, съобщава „Вашингтон пост" в статия, в която поставя под въпрос надеждността на безпилотните апарати. Изданието се позовава на доклад от 50 хиляди страници, в който се разследват инцидентите.


„Вашингтон пост" пише, че бойните безпилотни самолети от атаките на 9/11 са имали безброй неизправности и проблеми, свързани с тях, включително механични повреди, човешки грешки и лоши метеорологични условия.


„Бойни безпилотни самолети са се блъскали в жилища, ферми, писти, магистрали, пътища, а при един случай - и в транспортен самолет Air Force C-130 Hercules във въздуха", отбелязва американският вестник.


418 катастрофи са регистрирани от 11 септември 2001 година до края на 2013 година. 194 от падналите самолети са към „Клас А", тоест самолетът е изгубен напълно или пораженията надхвърлят 2 милиона долара.


Общият брой на разбитите бойни самолети е равен на броя на големи катастрофи с американски изтребители през същия период, като се има предвид, че безпилотните самолети са използвани в далеч по-малко мисии и по-малко часове са били във въздуха.


67 безпилотни самолета са паднали в Афганистан и 41 в Ирак, а 47 са катастрофирали по време на изпитателни полети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във