Параграф22 Daily

§22 Новини

САЩ завеждат дело срещу непокорния хипар Apple

Американското правосъдно министерство ще се опита по съдебен път да изисква от Apple да предостави достъп до криптирана информация в iPhone. Властите в САЩ искат достъп до определено устройство заради разследването на масовото убийство в Сан Бернардино в Калифорния, извършено от двойка ислямисти в края на миналата година, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. От технологичния гигант обаче са притеснени, че това ще доведе до опасен прецедент, който ще застраши сигурността на личната информация на потребителите.

„Заповедта не цели, както твърдят от Apple, създаване на „задна вратичка” във всеки iPhonе”, пише в правителствения иск, подаден във федерален съд.

Миналата седмица от Apple се оплакаха, че представеното им искане от властите ще доведе до създаване на „задна вратичка”, която ще намали или дори унищожи сигурността на устройствата.Според съдебния иск, технологичната компания има „маркетингови притеснения” и от нея не се иска да предоставя чувствителен софтуер, който може да бъде използван от хакери. Предстои изслушване на страните в съда на 22 март.

Междувременно скептици изтъкват, че докато на преден план съществува противоборство между Apple и органите на властта на САЩ, то на по-заден план нещата може да не стоят точно така. Едуард Сноудън посочва в twitter акаунта си, че терористът от Сан Бернардино е имал два телефона - свой личен, който е унищожил и служебен, който е въпросният iPhone. Според него едва ли екстремистът е оставил ценна информация на служебния си телефон, а ФБР вече има всички контакти, с които е комуникирал терористът.

Всъщност ФБР търси създаването на легален прецедент, който да улесни събирането на информация и шпионирането по законен път, тъй като агенциите за сигурност на САЩ притежават необходимия софтуер за проникването в смартфона.

Сноудън припомня, че освен за САЩ прецедентът би бил опасен и за целия свят, тъй като Китай и други не съвсем демократични страни желаят предоставянето на "задни вратички" също толкова, колкото и ФБР.

 "Това е най-важното технологично дело на това десетилетие, а фактът, че компании като Google мълчат означава, че те са взели страна и тя не е вашата", твърди Сноудън по повод на започналите съдебни процедури.

Според Сноудън иронията е, че в крайна сметка "ФБР създава свят, в който гражданите да разчитат на Apple да защитава правата им".

Facebook logo
Бъдете с нас и във