Параграф22 Daily

§22 Новини

Саздов не плати таксата по иска срещу Йончева

Иван Саздов

Свързваният с кръга "Банкя" и политическата кариера на премиера Бойко Борисов бизнесмен Иван Саздов няма да съди засега евродепутатката от БСП Елена Йончева. Заведеното вече дело за клевета, по което Саздов претендираше от нея обезщетение в размер на 1 млн. лв. е прекратено в Софийския градски съд поради невнасяне на дължимата по гражданския иск държавна такса. Сумата възлиза на 40 хил. лв. на база 4 % от стойността на иска. Саздов не е изпълнил първоначално указанията за внасяне на таксата, след което не е обжалвал и определението за прекратяване на делото. 

Исковата молба беше внесена в съда и огласена на 23 май - последния работен ден преди евроизборите. Собственикът на тенис-клуб "Банкя" твърдеше, че имиджът му на дългогодишен бизнесмен е пострадал от твърденията на Йончева в хода на предизборната кампания, че е купил къща в Барселона за Борисов чрез сложна схема с превод на 1,7 млн. евро в офшорката "Палмс Ентерпрайсиз". "Това е лъжа. Ще искам максималното обезщетение - търпя не само морални и здравословни щети, но и се петни доброто ми име", заяви тогава Иван Саздов.

За въпросната къща в Барселона излезе вече информация, че е собственост на ексманекенката Борислава Йовчева и баща й Георги Йовчев. Кръгът “Банкя” пък е сочен за предшественик на кръга „Монтерей“ по линия на "Държавна сигурност", като Саздов беше начело на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София. Бизнесменът е известен като личния масажист на Тодор Живков, велик майстор на масонска ложа и е кум на заместник-министъра на финансите Владислав Горанов, на когото е предоставил безплатно луксозен апартамент за постоянно живеене.

Информацията за къщата се появи първо във фейсбук групата "Да спрем разграбването на България", която по-късно беше заличена. Йончева поиска обаче главният прокурор Сотир Цацаров да провери случая и увери, че БСП разполага с всички документи, като изрази и готовност да ги предостави на държавното обвинение. Барселона предпочита да мълчи и реагира с раздразнение по темата преди да бъде представена версията, че къщата е собственост на бизнесмена Александър Чаушев. Имотът е внесен като част от апортна вноска в барселонска фирма, в чието управление Борислава Йовчева е заменена от баща си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във