Параграф22 Daily

§22 Новини

СБА съветва: избягвайте гуми втора употреба, карайте само изправни МПС

Да се избягва шофирането с гуми втора употреба, съветват от Съюза на българските автомобилисти във Варна /СБА/. Срокът на годност на новите е около 4 години и купувайки вече използвани, рискуваме той да е вече изтекъл, обясни пред Дарик Георги Гинев от СБА. За разлика от летните гуми, при сняг и лед зимните гуми имат по-добро сцепление с пътя и така се повишава устойчивостта на колата. Дори да се кара с качествени летни гуми, рискът тя да се подхлъзне е много по-голям. По-дълъг е и спирачният път, припомни още Гинев.

Освен това той подчерта, че най-важните изисквания за шофиране при зимни условия, особено при дълъг път, са автомобилът да е в изправност, с хубави гуми, пълен резервоар, както и с предварително проверени чистачки и отопление. Водачите най-често закъсват на пътя заради лоши гуми и изтощен акумулатор, добави още Георги Гинев.

До 10 ноември всеки желаещ ще има възможността безплатно да провери изправността на автомобила си със съдействието на Съюза на българските автомобилисти във Варна. Инициативата е част от полицейската акция "Зима" и не освобождава шофьорите от отговорността да преминат задължителния годишен технически преглед.

По време на безплатната акция ще бъде обърнато специално внимание на подготовката на автомобилите за зимни условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във