Параграф22 Daily

§22 Новини

СДОТО са подслушвали 875 телефона без разрешение

875 телефонни номера, за които не е имало разрешение за подслушване, са намерени в работните тефтери на служителите на СДОТО по досъдебното производство за т.нар. Крайслер. Данните обяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС на въпрос за разследването срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за незаконните подслушвания, които е правела дирекцията, съобщи БТА.


По думите му прегледани са работните тефтери на всички оператори на мобилни станции в СДОТО. Къртовски труд е в момента да се установи кои са абонатите на телефоните, по които е работено и за които няма издадено разрешение. В момента чакаме да разберем кои са 875 лица, чийто телефонни номера фигурират в бележниците, но за тях няма разрешение, заяви главният прокурор. Той призна, че негов колега прокурор е разпознал телефонния си номер сред тези 875. Цацаров каза, че продължава активно разследването.


По думите му, прокуратурата прави всичко възможно да замести експерта Евгений Николов и го определи като изключително компетентен, много добър като човек и учен.


На въпрос дали има подозрение, че експертът не е загинал случайно, Цацаров каза, че подозрения може да има, когато се основават на конкретни факти, а такива за момента липсвали. Проф. Николов, който загина в катастрофа през юли, бе нает от прокуратурата да изследва специалния Крайслер, който обикалял из София, докато по документи бил в гаража.


Приживе проф. Николов единствен от българските специалисти е заявил категорично, че Крайслер-ът е годен да подслушва и записва от разстояние и в него могат да се намерят доказателства за това.


Националната лаборатория по компютърна вирусология е единственото научно звено в България, специализирано в комуникационната и информационна сигурност. Професор Николов беше признат авторитет в тази област у нас и в Европа. Държавното обвинение и преди е разчитало на него. Той извърши експертиза на записите по случая Мишо Бирата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във