Параграф22 Daily

§22 Новини

Сдружението на общинските болници ще атакува в съда финансирането на здравните заведения

Сдружението на общинските болници ще атакува в съда методиката за финансиране на здравните заведения. Това заяви в интервю за предаването „12+3“ на БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. В момента сдружението провежда разширено заседание на Управителния си съвет в Казанлък с цял съставяне на общо становище за намаляване на средствата.

"Единственият ни ход е да се присъединим към жалбата на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването и да заведем друг иск, с който да атакуваме в съда методиката. /…/ Ние я атакуваме като незаконосъобразна, противоречаща на нормативни актове от по-висок ранг. Това е смисълът на жалбата на кратко.

Нашият отделен иск е срещу чл. 8 от методиката, който гласи, че НЗОК заплаща за периода на хоспитализация само по една клинична пътека на един пациент за комплексно лечение на основното заболяване, придружаващи заболявания и усложнения. Той противоречи на Закона за защита на конкуренцията, на Конституцията и т. н. Ние атакуваме методиката, като държим да се върне за момента старата методика", обясни д-р Тотев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във