Параграф22 Daily

§22 Новини

СДВР издирва още двама за обира на банковия клон в "Люлин"

Към момента за 72 часа са задържани две лица във връзка с обира на банковия офис в събота в "Люлин", стана ясно на специална пресконференция на Софийска градска прокуратура (СГП). Утре ще бъдат гледани мерките им за неотклонение. Единият е привлечен като обвиняем за извършването на кражбата, а другият е помагач, който ние наричаме "ключар". Обявени за общодържавно издирване са още 2 лица, които също са участвали в обира, разкри ръководителят на СГП Емилия Русинова.

"Извършителите на престъпното деяние са имали предварителна информация. Един от задържаните многократно е посещавал магазина и е наблюдавал действията на служителката на офиса. Той е споделил своите наблюдения с друг от извършителите и впоследствие са се свързали с помагача, който наричаме "ключара". Една седмица преди обира те са посетили офиса с идеята "ключарят" да изготви ключ. Лицата са действали конспиративно - сменяли са автомобили, запалили са автомобила, с който е извършен обира, и са избягали с друг. Единият от извършителите е осигурил мобилните телефони, а друг ги е запознал с "ключаря". Назначени са множество експертизи", разкри още тя.

"Благодарение на бързата реакция на МВР е задържан един от извършителите, който вече е привлчен като обвиняем. Той е направил самопризнания. Другата част от парите са останали в другите двама участници в обира, които са установени категорично и се издирват. Те е трябвало да си я разделят. Към момента очакваме експертизата, за да можем да кажем колко точно е открадната сума. И тримата извършители са криминално проявени. Имаме и свидетели, които разказват за техните действия. Един от свидетелите е близка на един от извършителите и е служела за "отцепка" докато правят ключа. Вчера е задържан и "ключарят". В банковия офис е имало и други суми, които са били на видно място, но те не са били взети от извършителите. Те са се интересували само от отворения трезор, който се вижда и извън магазина", разказа Емилия Русинова.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев се похвали с добро взаимодействие между СДВР и Главна дирекция "Национална полиция" при работата по случая. "Резултатът е общ и съвместно с градска прокуратура проведохме следствени действия, за да можем да предадем необходимите доказателства. Единият извършител е задържан час след обира. Вчера е задържан и помагачът при извършването на кражбата. Първоначално и ние работихме по версията, че касиерката може да е замесена в случая, но установихме, че става въпрос за небрежност при нейната работа", разкри той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във