Параграф22 Daily

§22 Новини

СДВР предупреди пенсионерите в квартал "Лозенец"

Столичното Четвърто РПУ и администрацията на столичния район "Лозенец" отправиха апел към възрастните хора в квартала да внимават заради зачестили телефонни измами. От столичната полиция съобщават, че през последните дни отново са зачестили обажданията с цел измама по телефона с версията "Катастрофа с роднина" или "Необходима спешна операция или лечение".


Получени са сигнали от граждани, че на домашните телефони се обажда плачещ женски или мъжки глас, в който жертвата разпознава свой роднина. Обяснява, че е причинил катастрофа, починало е дете и трябват пари, за да не бъде задържан. Парите се искат от лице, което се представя за полицейски служител, следовател или лекар. Сумата, която се иска, е 4000 или повече лева.


"Умоляваме гражданите да бъдат изключително внимателни при подобни обаждания. Телефонът да се затвори и да се свържат със своя близък, за когото се предполага, че има нужда от помощ. Не споменавайте имена, питайте кой се обажда и чакайте да се представят. Не давайте пари на непознати и сигнализирайте полицията", пише още в съобщението на СДВР.


От там предупреждават и гражданите, които теглят спестяванията си от различни банки да го правят с повишено внимание.


Криминалистите съветват да не се пренасят пари в прозрачни торби, да не бъдат оставяни в автомобил без надзор, сумите да бъдат съхранявани на подходящи и недостъпни места и гражданите да не се поддават на опити за измама под предлог разваляне на банкноти, подкупи за катастрофи, лечения и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във