Параграф22 Daily

§22 Новини

Седемцифрена сума ще плати България заради ареста на Иван Тодоров за хакерската атака срещу НАП

7-цифрена сума ще плати България заради ареста на Иван Тодоров за хакерската атака срещу НАП? Иван Тодоров се чувства така, както всеки в ареста, ако несправедливо е там за хакерската атака срещу НАП, каза адвокатът му Георги Стефанов. Подготвили сме и искове до Съда по правата на човека в Страсбург, защото се нарушава презумцията за невиновност, каза адвокат Георги Стефанов.

Той съобщи, че фирмата майка от Калифорния е подготвила искове във вашингтонския търговски арбитраж срещу България. Те са по Конвенцията за защита на чуждестранните инвестиции, тъй като страда целият бранд, обясни юристът. "За нас е необяснимо защо той е задържан, защото най-малко данни в делото има за него. Името му не се споменава нито от свидетели, нито от каквито и да е други доказателства”, каза адвокатът му. „Нямам представа защо изобщо е поискана такава мярка за неотклонение спрямо него. Не може един неосъждан човек, който се занимава с легален бизнес, да е обществено опасен“, добави той.

Според него Иван Тодоров е натопен или от конкурентна фирма, или от някой, който има интерес „ТАД Груп” да бъде закрита. „В делото има двама свидетели, които са бивши служители на фирмата, които са били на изпитателен срок и са работили по един месец там. Не са имали никакъв досег с Иван Тодоров, освен при назначаването и освобождаването им”, коментира Георги Стефанов.

Той нарече „инсинуация” и „картинки” фирмените чатове, които бяха представени като доказателство по делото и в които се твърди, че Иван Тодоров е поставил на Кристиян Бойков задачата да хаква сайтове и след това да им предлага да станат клиенти на „ТАД Груп”. „Кристиян Бойков има данни за извършителя на хакерската атака. Той не е сред обвинените лица“, заяви адвокатът. „Става въпрос за чата, за който говори вчера адвокатът на Кристиян. Ясно е, че с обикновена парола всеки ученик може да проникне в системата“, добави той.

„Подготвили сме искове и до Съда по правата на човека в Страсбург, защото с този натиск нарушава презумпцията за невиновност. Така се влияе на съда. Има решение на Съда по правата на човека, че това е недопустимо“, каза още адвокат Георги Стефанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във