Параграф22 Daily

§22 Новини

Седмина криминално проявени са задържани в бургаския квартал „Победа”

При операцията за противодействие на конвенционалната престъпност, осъществена днес от служители на отдел „Криминална полиция“, Специализирани полицейски сили при ОДМВР – Бургас и служители от Първо Районно управление – Бургас под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Бургас, са проверени множество адреси, обитавани от криминално проявените. Намерени и иззети са различни вещи – предмет на престъпления, сред които: домакински електроуреди, инструменти, машини, медни кабели и проводници и др. Към момента се установява съпричастността на задържаните и към извършени в последните дни кражби от частни домове и офиси на територията на Бургаска община.

Двама от задържаните вече са с повдигнати обвинения и мярка „задържане за срок до 72 часа”. Един е приведен в бургаския затвор с мярка „задържане“, постановена от Бургаски районен съд. Предстои повдигането на обвинения спрямо трима от мъжете, осъществили кражби освен на територията, обслужвана от Първо Районно управление – Бургас, и на територията на Второ Районно управление – Бургас.

Сред задържаните е и 31-годишна криминално проявена, осъществила през годините множество кражби с цел набавяне на финансови средства за закупуване на наркотици. Тя е и съизвършител на кражбата на осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и на антични глинени предмети, експонирани в Националната художествена академия в Ахтопол – т.нар. «Гръцко училище». Престъплението е извършено на 10 юни и неин помагач бил  33-годишен бургазлия. Двамата проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение, като в момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители, които да възпрепятстват осъществяването на криминалното деяние.

Смятали да пласират откраднатите ценни монети и глинени предмети, а  парите да им послужат за закупуване на наркотични вещества. Въпреки категоричния отказ на двамата извършители на кражбата да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица. Сред откритите ценности са : бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити / гривна, обеци и копчета/. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета / тетрадрахма на Месембрия - II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики.

В хода на операцията е задържан и участник в измамна телефонна схема - оказване на съдействие на полицейски служители за задържане на телефонни измамници, осъществена на 30 юни  - 60-годишна жена от бургаския комплекс „Изгрев” се е простила със 7500 лв. и 20 грама златни накити. Задържаният е на 19 години от поморийското село Бата. По думите му, след вземане на парите и златните накити, с таксиметров автомобил се е придвижил до Арбанаси, където на нарочно място в гориста местност оставил взетите от измамената вещи. В резултат на бързите полицейски действия на служители от отдел „Криминална полиция” – Бургас и Пето Районно  управление - Бургас парите и златото са открити и ще бъдат върнати на измамената бургазлийка.

Мъжът е с повдигнато обвинение, като срока за задържането му е до 72 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във