Параграф22 Weekly

§22 Новини

Семинар за сигурността и отбранителната промишленост

Проявата е организирана от Министерството на вътрешните работи и отделът СИБАТ на Министерството на отбраната на Израел с активното съдействие на посолството на Израел у нас. Тя се вписва изцяло в активния политически диалог между България и Израел и е конкретна стъпка в постигнатата договореност за сътрудничество от визитата на министър Йовчев в Израел през ноември миналата година.


На откриването й присъстваха председателите на ДАНС и ДАТО, зам.-министър Васил Маринов, директори на главни и специализирани дирекции в МВР. Интерес проявиха експерти на МО, НСО, министерствата на на правосъдието, на външните работи, на инвестициононото проектиране, на транспорта и информационните технологии. Семинарът ще даде възможност на българските институции, ангажирани в сферата на сигурността, да създадат полезни контакти в области, представляващи общи предизвикателства: противодействие на нелегалнта миграция, борба с международния тероризъм, противодействие и превенция на престъпността, кибер сигурността, защита на критични инфраструктури, ефективни отбранителни способности.


Паралелно с изложението на най-новите технически постижения, форматът на семинара предвижда професионални брифинги в конкретни тематични области, които ще дадат възможност за взаимно полезен диалог, бъдещи съвместни действия и проекти.


Министър Цветлин Йовчев благодари на посолството на Израел у нас за предоставената възможност български експерти да се запознаят отблизо с най-високите технологии, разработени от водещи израелски компании. Форумът се провежда в много подходящ момент, заяви министърът на вътрешните работи в приветствието си към участниците в семинара. Йовчев уточни, че проявата се вписва изцяло в една от разработените и прети от МС програми на МВР за повишаване на техническите възможности на ведомството. По думите му семинарът е естествена стъпка в развитието на постигнатото двустранно сътрудничество между България и Израел. Освен това министър Йовчев поясни, че полезността на организирания семинар е и в създаването на работни контакти, в обмена на опит и във възможността за пряк диалог.


Днешното събитие е забележително в контекста на отношенията между България и Израел, допълни заместник-посланикът на Израел у нас Саусан Хасон. Тя подчерта, че форумът се организира в момент, когато премиерът на България е на официална визита в Израел и определи проявата като сигурен знак за постигнати стъпки в двустранното сътрудничество.


Заместник-посланикът изрази задоволство от предоставената възможност българските експерти да се запознаят с най-високите технологии, разработени от компании - лидери в тази област.


По думите на регионалния директор за Централна Европа и представител на отдел СИБАТ към МО на Израел Вари Забрак организирания семинар е още едно стъпало в развитието на постигнатите добри работни контакти в областта на сигурността. Той определи двустранното сътрудничество между нашите страни с една дума "стратегическо".


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във