Параграф22 Daily

§22 Новини

Сентрал парк ЕООД атакува областния управител на Бургас

Областният управител на Бургас Павел Маринов е обект на пет сигнала по съмнения за коруптивни действия. Те са адресирани и изпратени до: Главния прокурор, ДАНС, Министър - председателя, Главния омбудсман на България и МВР. Те са заведени с входящи номера в съответните държавни институции. Изпращач е бургаската фирма Сентрал парк ЕООД.


Повод за сезирането на държавните институции е поредица от действия на Павел Маринов, който непосредствено след встъпването си в длъжност, преди месец и половина, грубо се намеси лично в крупен инвестиционен проект. С действията си Маринов практически е обслужил определена частна фирма, неправомерно претендираща за държавно имущество.


Първата заповед на новия областен управител на Бургас бе да отмени заповеди на предшественика си Константин Гребенаров, които защитават държавна собственост и незаконно разпореждане с нея от частен субект. Актовете на Гребенаров са били съгласувани и консултирани с всички звена по веригата на държавната администрация.


Веднага след встъпване в длъжност Маринов издава заповед, която не е била изготвена от служители и експерти в областна администрация. Изводът е, че новият областен управител вероятно е бил лично предварително запознат с това какво трябва да направи, след като заеме поста на държавен служител. Заповедта му, с която отменя завършената процедура за защита на държавна инвестиция, е единствено в полза на конкретен частен субект, в случая фирма Бутед АД - Бургас.


Допълнително Павел Маринов прави опити да спре голям инвестиционен проект, определящ до голяма степен бъдещето на Бургас и неговото инфраструктурно устройство. За целта Сентрал парк Бургас е дарил свой собствен терен от около 2000 м2 на община Бургас за прокарване на нова пътна и улична артерия, отваряща града на юг и осигуряваща байпас за директен достъп до Южното Черноморие, което е дългогодишна стратегическа цел. Именно това саботира новият областен управител.


Съществуват конкретни доказателства, че възползвайки се от пропуски в приватизационния процес през годините фирма Бутед АД е завзела държавно имущество и активи.


Съмненията за коруптивен интерес идват и от неопровержимите данни, че въпросната заповед на Павел Маринов е била написана директно от външни юристи, вероятно свързани Бутед АД. След това тя е била внесена на електронен носител /флаш памет/ в сградата на Областна управа от самия Маринов, където е била разпечатана и изведена, без да бъде съгласувана със съответните комисии и без да бъде консултирана дори с юристите на администрацията.


Затова ние питаме:


- Защо не е проведена процедура по установения от АПК ред при издаването на Заповедта?


- Защо не е извършено предвиденото в АПК уведомяване на заинтересованите лица?


- Под чие въздействие, консултации и съдействие е издадена заповедта?


- Защо се намесва без правно основание в работата на Община Бургас, като иска спиране на административни процедури?


Паралелно с подадените сигнали за съмнения за крупна корупция, Сентрал парк е пуснал заявлениe до МИЕТ по ЗДОИ. Искането за предоставяне на публична информация е заведено под номер 26-С-214/08.08.2013 г. То е с въпрос на каква длъжност е работил Маринов в министерството и имал ли е отношение към приватизацията на капитала на Държавна търговска фирма Бургас и преобразуването й във фирма Бутед преди години. От МИЕТ е изпратен отговор, че тази информация ще бъде предоставена само, ако самият Маринов, като заинтересована страна, се съгласи за това. До момента не е получен отговор на питането от МИЕТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във