Параграф22 Weekly

§22 Новини

Сергей Глазьов ще намалява зависимостта на Русия от долара

Икономическият съветник на руския президент - Сергей Глазьов, е предложи радикален план за защита на руската икономика от сегашни и от бъдещи западни санкции. Един от водещите акценти в него е идеята за радикално свиване на зависимостта на руската икономика от разплащанията и от натрупванията в щатски долари, съобщава вестник "Ведомости".


Предвижда се ускорен отказ от използване на чуждестранна инфраструктура от руския финансов сектор, както и едно поне частично - като начало, преодоляване на зависимостта на местната икономика от доларовите разплащания. Ще се понижи значително и валутната експозиция на руските търговски банки, което ще понижи волатилността на валутния курс на рублата и ще предотврати по-нататъшното масово бягство на капитали от страната.


Съветникът на Владимир Путин предлага освен това да се изведат всички руски активи и сметки в долари и в евро от страните-членки на НАТО в други неутрални дестинации, както и да се предприеме ускорена разпродажба на държавни облигации, емитирани от страни-членки на НАТО.


Планът "Глазьов" включва накрая и искане руската Централна банка рязко да съкрати броя и обема на използваните от нея финансови инструменти, деноминирани в щатски долари. Освен това, Русия няма да купува в бъдеще държавни облигации от страните, въвели някаква форма на санкции срещу нея и ускорено ще разпродава държавни дългови книжа, емитирани от страни, санкциониращи страната на Путин, посочва още изданието.


Така, докато светът гледа с ужас как руската армия се "обучава" край украинската граница, в Москва се готвят да предприемат драстични мерки, каквито в мирно време биха се разценили като обявяване на икономическа война на Запада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във