Параграф22 Daily

§22 Новини

Сесилия Малмстрьом: Контактите са изключително полезни за справяне с бежанската криза

Темата за сирийските бежанци ще присъства в дневния ред на следващото заседание на Съвета Правосъдие и вътрешни работи на ЕС през октомври. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев разговаря за това с еврокомисаря в Брюксел


Предприетите на национално ниво стъпки, предстоящите действия и затрудненията, които биха възникнали при засилване на миграционен натиск бяха основна тема на разговорите с еврокомисар Сесилия Малмстрьом. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи я запозна с направеното до момента: свикването на Съвета за сигурност към МС, утвърдения план със спешни мерки, създаването на Национален оперативен щаб и на щабовете в Елхово и Хасково за справяне с бежанската ситуация.


Увеличаващите се смесени миграционни потоци изискват действия в две направления endash от една страна - подпомагане и приемане на лицата, нуждаещи се от закрила и от друга страна, а особено в дългосрочен план - предотвратяване на потенциални рискове за националната сигурност и за ЕС, подчерта министър Йовчев. Вече се изчерпват възможностите за прием и капацитетът на домовете за временно настаняване.


Експертната и техническа помощ, която страната ни може да получи по линия на FRONTEX, би била изключително полезна за овладяване на хуманитарната ситуация и по-добро наблюдение на границата. България проучва практиката на други държави /като Гърция и Италия/, които имат опит за справяне с подобни проблеми, добави министърът. Той се ангажира да предоставя редовна информация на Европейската комисия и отправи покана за посещение към еврокомисаря, за да получи тя непосредствени впечатления от обстановката в страната и предприетите действия за справяне със затрудненията.


Еврокомисар Сесилия Малмстрьом прояви разбиране към проблемите и изрази готовност за сътрудничество. Европейската служба за подкрепа в областта на убежището /EASO/ може да бъде изключително полезна със своевременен и точен анализ и експертен опит, включително на място. Досегашните контакти с FRONTEX могат да бъдат задълбочени. Темата за сирийските бежанци ще присъства в дневния ред на следващото заседание на Съвета Правосъдие и вътрешни работи през октомври.


Реформата в сектор Сигурност беше втората тема, коментирана на срещата. Министър Йовчев представи накратко концепцията на предприетата реформа, проекта за нов закон за МВР, който е финализиран и се спря на основните приоритети, които си поставя ръководството на министерството. Сесилия Малмстрьом изрази одобрение за стремежа към повече прозрачност и повишаване на общественото доверие. Тя определи реформата като амбициозна и пожела успех в осъществяването й.


Вицепремиерът проведе кратка среща и с еврокомисаря по хуманитарната помощ, международното сътрудничество и действията и реакциите при кризи Кристалина Георгиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във