Параграф22 Daily

§22 Новини

Севернокорейски хакери откраднали над 300 милиона долара в криптовалути, твърдят анонимни източници уж от ООН

Северна Корея е откраднала през последните месеци над 300 милиона долара в криптовалути чрез кибератаки, целящи да финансират забранените й ядрени и ракетни програми. Това сочи поверителен доклад на ООН, предава Франс прес.

Според документа съставен от група експерти, натоварена да контролира прилагането на санкциите срещу Пхенян, "общият размер на кражбите на виртуална собственост, извършени от страната между 2019 и ноември 2020 г., възлиза на около 316,4 милиона долара" - 260 милиона евро, съобщи държава-членка на ООН. Повечето суми са дошли от две атаки, извършени в края на 2020 г., уточнява докладът, с който се е запознала АФП.

Според експертите става дума за разбита през септември обмяна на криптовалута, довела до кражба на 281 милиона долара, и за близо 23 милиона, откраднати месец по-късно при друга кибератака.

КНДР използва хиляди информационни пирати, които нападат предприятия и учреждения в Южна Корея и другаде по света. Освен за ядрените и ракетни програми на Пхенян те търсят и доходи, които да компенсират на страната щетите от многобройните санкции, на които е подложена заради тези програми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във