Параграф22 Weekly

§22 Новини

Сезират прокуратурата за "отделите за борба с НЗОК"

НЗОК ще сезира прокуратурата за нарушения в РЗОК Пловдив и РЗОК Пазарджик. "Иформацията от там е, че е отчетена дейност, без да е извършена и пациентите са казали, че нито са получили направления, нито са били при специалист", каза Тодорова. Нарушенията са установени, вследствие на извършената от Касата проверка на общопрактикуващите лекари.


Проверката там продължава, защото не са проверени лекарите от специализираната помощ. "В момента, в който чуят, че има проверка, те съобщават, че ще отсъстват от работа".


Масово лекари напуската системата, защото болниците ги приемат с добро заплащане, за да правят отчетите пред Касата или както ги наричат - назначават ги в "отделите за борба с Касата". Това пък каза управителят на НЗОК Румяна Тодорова. По думите й, тази тенденция е тревожна, защото това са експерти, които знаят наистина къде лечебното заведение греши, и къде документите могат да бъда върнати или отхвърлени и затова болниците ги приемат с удоволствие и им дават доста добро заплащане.


Диагностично свързаните групи са по-добър механизъм от клиничните пътеки, каза управителят на НЗОК Румяна Тодорова, защото болниците не лекуват пациентите за съпътстващи заболявания, а касата им изплаща по една клинична пътека на хоспитализация. "Като влезе пациент с едно заболяване, лекарят е задължен да лекува и съпътстващите такива и това е записано и в Рамковия договор, тъй като лечението е комплексно", каза още Тодорова.


На въпрос - какво може да се направи докато диагностичносвързаните групи влязат в сила, Тодорва отговори, че здравният интерес не трябва да бъде само финансов. "За мен интересът в медицината е да си свършиш добре работата", каза още Тодорова и доълни, че би трябвало да има санкции за недобре свършена работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във