Параграф22 Daily

§22 Новини

СГП настоява за ново въззивно следствие след оправдателна присъда за побой пред заведение

Софийска градска прокуратура внесе протест срещу оправдателна присъда, постановена спрямо 37-годишния Л.К., привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления по НК.

Делото срещу подсъдимия Л.К. започна през м. ноември 2016 г. след инцидент пред заведение на ул. „Княз Борис I“ в столицата. Той бил предаден на съд за умишлено предизвикан от него побой над две лица. Единият от пострадалите – К.П., получил контузия на главния мозък, травматичен кръвоизлив, контузия и хематом в тименно-тилната област на главата и линейно счупване на лявата теменна кост на черепа. Вследствие на тези травматични увреждания мъжът починал няколко дни по-късно. На Ц.М. – другото пострадало лице, подсъдимият Л.К. нанесъл удари с ръце, крак и стол в областта на лицето и лявата ръка, причинявайки му подкожен хематом и кръвонасядания.

Престъпните деяния са били извършени от подсъдимия по хулигански подбуди - осъществени на публично място, при демонстрация на безнаказаност и пренебрежение на установените обществени правила и ред, телесната неприкосновеност и достойнството на отделната личност.

По наказателното производство срещу Л.К. са били събрани множество доказателства за виновността му, както и за авторството на деянието. Проведени са били множество разпити на свидетели, направени са били и експертизи. Пет години по-късно, в края на съдебното следствие, защитата на подсъдимия представи ново доказателство, оневиняващо Л.К. – видеозапис от футболна среща, с твърдението, че подсъдимият не се е намирал на местопрестъплението и не е извършил деянията, в които е обвинен.

При произнасянето съдът взе предвид това обстоятелство и оправда Л.К. по повдигнатите му обвинения.

Прокуратурата не споделя изводите на съда, като освен внесения протест срещу първоинстанционната присъда, ще настоява за ново въззивно следствие в съдебното производство. Следва да се установят обстоятелствата относно показанията на свидетелите, които в хода на съдебното производство са се отказали от първоначално направените от тях такива. Налице са множество противоречия, в това число между твърденията на различни свидетели по делото. СГП ще направи искане и за повторна видеотехническа експертиза на видеозаписа, установяваща неговата автентичност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във