Параграф22 Daily

§22 Новини

СГП привлече двамина като обвиняеми след спецоперация на ГДБОП

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност  Б. Д. и П. С. за престъпление по НК и определи на всеки от тях мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Досъдебното производство е започнато от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР (ГДБОП) със съставянето на протокола за първо действие по разследването и се води под ръководството и надзора на СГП.

Двамата обвиняеми са били задържани при специализирана полицейска операция на ГДБОП в момент на продажба на древни монети в София. Чрез експертна справка е установено, че монетите са римски и византийски с висока научна и художествена стойност. В условията на неотложност са извършени 12 обиски и претърсвания на територията на Стара Загора, Пловдив, Харманли, Симеоновград и София. Намерени са още вещи и предмети с външни белези на културно-исторически ценности, които предстои да бъдат изследвани, както и металотърсачи и други предмети.

След преценка на материалите, събрани в началния етап на разследването, наблюдаващият прокурор е счел, че има достатъчно доказателства за привличане на Б. Д. и П. С. като обвиняеми. На този етап има обосновано предположение за това, че двамата в съучастие са предлагали за отчуждаване културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния установен в закона ред.

Разследването по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във