Параграф22 Daily

§22 Новини

СГП привлече като обвиняема акушерка от „Софиямед“ ООД

Днес, 23 април 2015г., Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4- дневно дете. На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18 април 2015 г. опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница „Токуда“- София.

Емилия Ковачева е задържана с прокурорско постановление до 72 часа и прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд.

Хронологията на престъплението  е следната:

На 14 април 2015г. в болница „Софиямед“ ООД без усложнения се е родило здраво и доносено дете.

На 17 април 2015г. Емилия Ковачева е била на работа в болница „Софиямед“ ООД  в гр. София дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си  и в нощната смяна – на 17/18 април 2015г. в същата болница. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете.

На 18 април 2015г. около 2.00 часа дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето.Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

На 18 април 2015г. сутринта дежурният лекар акушер – гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение.  По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница „Токуда“ – София, където и към момента се лекува.

На 21 април 2015г. лекарски екип от болница „Токуда“ е сигнализирал  полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно- медицински експертизи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във