Параграф22 Daily

§22 Новини

СГП с предложение към Столична община относно дезинфекции в столицата

Софийска градска прокуратура, в допълнение на възложената на контролните органи проверка на предлаганите в търговска мрежа дезинфектанти и други средства за защита, е изготвила предложение към кмета на столицата за предприемане на действия, свързани с дезинфекция в условията на сложна епидемична ситуация. Първоначално, с цел реализиране на генерална превенция спрямо некоректни практики от страна търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа, обхватът й бил разширен с оглед включване и на нискобюджетни магазини от типа „Магазин за един лев“ в гр. София.

Поводът за това са станали материали, постъпили от сектор „Икономическа полиция“ на СДВР. В хода на осъществена служебна проверка от органите на МВР бил установен опасен за здравето на хората антибактериален дезинфектант. Посоченото на етикета на въпросния продукт не отговаряло на неговото съдържание. Веществото било изготвено от фирма в гр. София, като смесването на различни активни съставки било в произволно избрани съчетания и без спазване на каквито и да било технологични норми за концентрация на такива. Това го прави опасно, както за живота, така и за здравето на хората, които биха го употребили.

В хода на извършващите се служебни проверки е била установена положителна практика в столичния район „Средец“, а именно изпратено служебно писмо от кмета до общото събрание/сдружение на собствениците в режим на ЕС. В него са дадени разяснения, касаещи дезинфекция на общите части на сградите, препоръките на Регионална здравна инспекция за извършването й, както и за избора на дезинфектанти. Обръща се внимание и на възможността за проверка на тяхното съответствие на необходимите изисквания, чрез справка в регистъра на биоцидите на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Софийска градска прокуратура, в предложението си към кмета на Столична община, препоръчва предприемане на необходимите организационни действия по прилагането на тази практика във всички районни общински администрации на територията на гр. София - 24 районни кметства. Те следва да изготвят препоръки и инструкции за противоепидемични мерки срещу разпространението на вируса Covid-19 в изпълнение на Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение. За тях трябва бъдат информирани представители на общи събрания/сдружения на собствениците в режим на ЕС на територията на Столична община.

Facebook logo
Бъдете с нас и във