Параграф22 Daily

§22 Новини

СГП внесе обвинителен акт срещу Антоанета Василева, бивш секретар на Комисията за борба с трафика на хора

Днес, 19 август 2015 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Антоанета Василева, бивш секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. На Василева са повдигнати две обвинения – за извършени престъпления по служба по чл. 282, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 282, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

В качеството си на длъжностно лице, за времето от 3 януари 2013 г. до 20 юни 2013 г., в София, Василева не е изпълнила служебните си задължения, като не е провела процедура за възлагане на обществени поръчки по ЗОП, а сключила пряко договори за възлагане изпълнение на услуги за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и Бургас. Василева също така е превишила правата си, като сключила пряко въпросните договори, което е в правомощията на Председателя на Комисията. Всичко това е било извършено от нея с цел да набави за фондация  ”SOS – семейства в риск” във Варна и за сдружение ”Равновесие” в Бургас, облага в размер на 200 940 лв. (двеста хиляди деветстотин и четиридесет лева). Така за държавния бюджет са настъпили вредни последици в горепосочения размер и освен това е уронен престижът и доверието в държавната администрация.

Второто обвинение срещу Василева е за това, че в качеството си на длъжностно лице за периода от 17 май 2013 г. до 20 юни 2013 г., в София, превишила правата си. Тя сключила анекс към Рамково споразумение, като лично положила подпис, което е в правомощията на зам. министър–председател и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора. Това е било извършено от Василева, с цел да набави за себе си облага в размер на 3 607 лв. (три хиляди шестстотин и седем лева). По този начин за бюджета на проект  за Превенция на трафика на хора, принадлежащи към етнически групи, са настъпили вредни последици в горепосочения размер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във