Параграф22 Daily

§22 Новини

СГС отхвърли иска на Миню Стайков срещу спецсъда заради продължителния предварителен арест

Софийският градски съд е отхвърлил иска на Миню Стайков срещу прокуратурата и двете спецсъдилища, се вижда от електронното деловодство на съда. Стайков съди държавното обвинение и съдилищата за 30 хил. лв. обезщетение заради продължителното си задържане. На 4 февруари съдия Невена Чеуз приема, че няма как да се произнася по актовете на двете специализирани съдилища, който са се произнасяли за ареста на Стайков. Няма правен ред, по който общите граждански съдилища да осъществяват извънреден, последващ, специален или ад хок контрол по отношение на актове, постановени по наказателни дела, обяснява градският съдия, пише Сега.

Според европейската конвенция всеки арестуван има право да обжалва ареста си. Спецсъдът се е произнесъл за ареста на Стайков, обяснява градският съд. И отхвърля иска на Стайков като неоснователен. Това решение може да бъде обжалвано от Стайков пред Софийския апелативен съд.

Стайков бе задържан на 5 септември 2018 г. и обвинен, че от януари 2009 г. до задържането си е участвал в организирана престъпна група за незаконно производство на цигари. Когато изтекоха осемте месеца, в който той можеше да бъде държан в ареста по това дело, прокуратурата му образува ново - за злоупотреба с евросредства. Така Стайков остана в ареста и бе пуснат едва преди няколко дни. Второто дело срещу Стайков вече се разглежда по същество от спецсъда.

тайков разказва в исковата си молба, че две седмици след задържането си започнал да се оплаква от главоболие, което прераснало в безапетитие, потиснатост, безпокойство и болки в ставите. На 25 октомври по време на стоматологична интервенция получил мозъчен инсулт, лежал в неврологичното отделение на МВР болница. След това продължил да страда от частична пареза на левите крайници и затруднени движения. Имал постоянна нужда от асистент и необходимост от активна двигателна рехабилитация, каквато няма как да му бъде осигурена в затворническата болница. 

Спецсъдът обаче упорито отказва да промени мярката му за неотклонение и да го пусне от ареста въпреки експертизите, че се нуждае от активна рехабилитация, съчетана с медикаментозно лечение и че това не може да се случи в болницата на затвора.

Според иска на Стайков фрагментарния и формален подход на съдебните власти към жалбите му му причинило загуба на самоувереност и наранявали неговото самочувствие, като това създавало впечатление, че властите са незаинтересувани от неговите човешки права. Той оценява неимуществените си вреди, предизвикани от чувството на безнадеждност, фрустрация и силен психологически стрес на 30 000 лв. с лихвите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във