Параграф22 Daily

§22 Новини

СГС отхвърли иска за прекратяване регистрацията на „БНС-Еделвайс"

Състав на Софийският градски съд отхвърли иска на прокуратурата за прекратяване на регистрацията на „Български национален съюз "Еделвайс". Решението може да бъде протестирано пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок.

До искането се стигна след разпредена от главния прокурор Иван Гешев проверка на организаторите на Луковмарш в столицата. Тя установи поредица от публични изказвания на членове на ръководството и активисти на "БНС-Еделвайс", декларации и становища, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, включително и антисемитска пропаганда, както и че през годините формацията е създала своя военизирана структура.

Според съдия Beнeтa Цвeтĸoвa обаче, прокуратурата не е успяла да представи доказателства, че сдружението е създало такава структура, а инцидентното ползване на различни по вид униформи и употребата на ползвани и в гражданския оборот звания, според нея, не могат да обосноват извод за съществуването ѝ. Няма и доказателства за конкретни действия, пpoтивopeчaщи нa Koнcтитyциятa, а намиращите се на страницата на "БНС-Еделвайс" ĸвaлифиĸaции и cлoвocъчeтaния ĸaтo „цигaнcĸи opди“ например, или  употребата им в медийни изявления, са нeпpиeмлиeви  зa дeмoĸpaтичнo oбщecтвo, но нe са "нacaждaщи oмpaзa или нeнaвиcт", смята съдия Цветкова.

Освен че отказва да заличи "БНС-Еделвайс", Софийският градски съд осъжда държавата, представлявана от министъра на финансите, да заплати на сдружението 700 лева - разноски по делото до тук.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във