Параграф22 Daily

§22 Новини

СГС отново блокира смяната на ръководството на "Автомагистрали"

Един и същ съдия спира на два пъти вписването на ново ръководството на тази фирма, както и веднъж на промените в ББР. Съдът спря повторно вписването на ново ръководство на "Автомагистрали" ЕАД. Това става ясно от определение на съдия Мария Мария Иванова-Вранеску от Софийски градски съд, отбелязано в партидата на държавната фирма в Търговския регистър, пише Сега.

Това се случва след като няколко дни по-рано Софийският градски съд вече спря веднъж вписването по жалба на старото ръководство, начело със Стоян Беличев. Оказва се, че в петък строителният министър Виолета Комитова - принципалът на държавното дружество, е поискала повторно смяна на ръководството в петък - 25 юни. В същия ден съдът е определил ново спиране на регистрацията и отново причината е жалба от Беличев и останалите членове на ръководството на дружеството.

Справка в документите в Търговския регистър показва, че и двете определения за спиране на вписването са подписани все от съдия Мария Вранеску. И в двата случая тя постановява, че е необходимо решаване на спора по жалбите на старото ръководство по същество преди да се види дали да се впише новото. Аргументите в исканията са, че по закона за публичните предприятия се изисква за тези длъжности да се проведе конкурс.

И в двата случая става сума за идентични ситуации. Министър Комитова издава акт за смяна на ръководството на „Автомагистрали“ и когато новият борд внесе в Агенцията по вписванията документите, смяната е атакувана от Стоян Беличев и колегите му със същите мотиви – че за постовете се изискват хора, които да са минали конкурс и че съветът на директорите на „Автомагистрали“ трябва да е от 5 члена, а не от 3, тъй като дружеството е в категорията на големите предприятия.

Дни по-късно Комитова издава нова заповед за отмяна на предишната си заповед и издава нова с напълно идентичен текст, като документите отново са внесени в Агенцията по вписванията, но съд отново ги спира. Вероятно строителният министър е търсел възможност казусът да попадне при друг съдия при случайното разпределение на делата, но той отново се пада на същия съдия - Мария Иванова-Вранеску.

Друго нейно решение - за спиране на смяната в Търговския регистър и на ръководството на Българската банка за развитие, пък ядоса икономическия министър Кирил Петков. "Решението на съдийката от СГС е в пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава дълбокото вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със Закона да спре това назначение", каза икономическият министър.

Веднага след това от СГС излязоха с позиция срещу Петков. "Съответствието или несъответствието на съдебния акт със закона подлежи на проверка единствено по реда на инстанционния контрол, а не чрез недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания", бе записано в нея.

Преди месец министър Петков отстрани двама от членовете - Митко Симеонов и Велина Бурска, от стария надзорен съвет, но те обжалват. Междувременно Петков предприе друг ход , за да елиминира гласовете на бойкотиращите стари членове, назначи Васил Щонов и Валентин Михов. Именно това назначение, одобрено от БНБ, е спряно от съдия Вранеску.

От определението на съдийката по казуса ББР става ясно, че то е свързано със жалба на един от старите членове на управителния съвет - Николай Димитров. Едно от нещата, които се иска да бъде вписано е неговото заличаване. В исковата си молба той твърди, че исканията за вписване на министъра на икономиката се основават на нищожни негови и на управителния и на надзорния съвет решения. Димитров твърди и, че неговото отстраняване е на основата на неверни твърдения и липса на основания за предсрочно освобождаване.

Съдът постановява, че не може да прецени основателността на исковете на този член на УС в регистърното производство и спира вписването, докато не ги разгледа по същество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във