Параграф22 Daily

§22 Новини

СГС отстрани подуправител Цветан Гунев от БНБ

Софийски градски съд отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Решението на градските магистрати не е окончателно и може да бъде обжалвано. Ако това се случи, делото в Софийски апелативен съд е насрочено за 11 декември т. г..

Прокуратурата днес представи и показанията на трима свидетели, от които според обвинението ставало ясно, че Гунев можел да окаже психическо въздействие върху свидетели, ако не бъде отстранен. Съдът се съгласи с доводите на прокуратурата. Магистратите отбелязаха и факта, че по делото предстоят да се разпитат още свидетели измежду подчинените на Гунев и той би могъл да им повлияе.

По-рано днес прокуратурата повдигна второ обвинение на подуправителя на БНБ - за нарушение на служебните му задължения и е с дата 25 ноември. По време на заседанието, адвокатите му отбелязаха, че Гунев е на работа от 24 ноември, а още на следващия ден му е предявено новото обвинение.

Според държавното обвинение той не е упражнил контрол върху дейността на КТБ. Обвинението разследва и източването на КТБ чрез присвояването на 206 млн. лева. До средата на септември Гунев беше в отпуск, а след като изтече, от прокуратурата поискаха да бъде отстранен от длъжност. Софийският апелативен съд отказа.

Гунев е обвиняем от 16 юни като му беше взета мярка за неотклонение "подписка"

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във