Параграф22 Weekly

§22 Новини

СГС разпита Николай Жечев по делото срещу Вальо-Топлото

Софийски градски съд (СГС) разпита днес Николай Жечев, призован като свидетел по делото срещу Валентин Димитров, бивш шеф на "Топлофикация" - София. В съдебната зала Жечев заяви, че познава Валентин Димитров от моментана неговото избиране за изпълнителен директор на "Топлофикация" - София. Контактите между двамата са били около изпълнениетона сключени договори. Фирмата на Николай Жечев е била с предмет на дейност - инженеринг. По отношение на желанието за сключване на договори, Жечев посочи, че те са били въз основа на проведени тръжни процедури.


На въпрос на прокурора - дали са възниквали проблеми във връзка със сключването на договорите, свидетелят посочи: "Проблеми винаги възникват, голяма част от срещите бяха именно за решаване на тези въпроси. За първия голям договор не мога да дам информация, но за следващия договор мога да кажа, че е имало проблеми, но контрактите са сключени и са били изпълнени успешно.


На заседанието Николай Жечев каза, че си спомня "за правени преводи на фирма "Про нещо си" .


На въпрос - дали е чувал за тази фирма, че централата й се намира в Австрия, свидетелят посочи, че няма такъв спомен. Николай Жечев каза, че може би става въпрос за два-три пъти са били превеждани пари, но не помни през какъв период от време са извършвани тези преводи.


Свидетелят Николай Жечев не си спомня и основанията за плащанията, които са били посочвани в платежните нареждания.


Съдът реши с искане и на прокурора по делото, и на адвоката да се разгледат отново показанията на Николай Жечев от 31 януари 2007 година, тъй като според Валентин Димитров върху свидетеля е оказан натиск.


Изготвянето на аудиозапис на днешното заседание по делото срещу Валентин Димитров ще затрудни още повече процеса.


Димитров предостави молба за записване на заседанията по делото, считано от днешното заседание. Според съдебния състав, законът предвижда възможност за изготвяне на аудиозапис, но това не е необходимо, тъй като правата на подсъдимия са защитени максимално. Освен това, изготвянето на аудиозапис би затруднило процеса. Съдът представи мотивите си, сред които: вземането на изричното съгласие на свидетеля; възпроизвеждане на записа след приключване на разпита; изготвяне на протокол, който се подписва от свидетеля; необходимо е, при разпечатването на протокола, свидетелят да присъства;


Съдът реши да остави без уважение молбата на подсъдимия Валентин Димитров, за аудиозаписи на всички заседания, включително днешното , във връзка с грешки и неточности, които възникват по време на заседанията.


Предстои да бъдат разпитани свидетелите Орлин Петков, Евтим Ангелов, Недялко Чандъров .

Facebook logo
Бъдете с нас и във