Параграф22 Daily

§22 Новини

СГС ще заседава отново по делото срещу Сергей Станишев

От 13.30 часа, 13-състав на Софийски градски съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Сергей Станишев, сочи справка на интернет сайта на съдебната институция . Той е подведен под наказателна отговорност заради изгубването на седем класифицирани документа в периода 2005-2009 година, докато заемаше поста министър-председател.

Делото срещу Сергей Станишев беше прекратено на 28 септември 2015 година. На 21 октомври същата година, Софийски апелативен съд уважи протеста на Софийска градска прокуратура и отмени определението на СГС, с което делото бе прекратено. В мотивите си САС прие протеста за основателен по всички изтъкнати от прокурора аргументи. Посочено бе, че СГС е прекратил съдебното производство напълно незаконосъобразно – при липса на каквато и да е процесуална предпоставка за това. Така Софийски апелативен съд върна делото на Софийски градски съд за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

До делото се стигна по времето на първото управление на кабинета „Борисов“. Тогава лидерът на ГЕРБ обяви, че „лоялен гражданин" му е донесъл документите, изгубени от Станишев. По-късно стана ясно, че този гражданин е Алексей Петров. Ако вината на Станишев бъде доказана, той може да бъде наказан с глоба. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във