Параграф22 Daily

§22 Новини

СГС спря вписването на смяната на шефовете в Кинтекс

Състав на Софийският градски съд спря вписването на новия Съвет на директорите на държавната фиирма "Кинтекс" ЕАД. Производството е спряно до приключване на делото, образувано по молба на Александър Михайлов, срещу неговото освобождаване от поста изпълнителен директор, става ясно от определението на съда.

Смяната беше разпоредена от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която се позова на одит на ръководеното от нея министерство и констатациите в него. Досегашният директор на "Кинтекс" Александър Михайлов отрече да е извършил нарушения и да е в конфликт на интереси и изрази съмнение, че изобщо е извършван одит. Никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място. Според него министерството всъщност няма правомощия да проверява търговското дружество, това би следвало да направи принципалът - Държавна консолидационна компания (ДКК).

След искания одитът да бъде публикуван, министър Нинова заяви, че освобождава изпълнителния директор Александър Михайлов, тъй като е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната "Кинтекс".

В момента "Кинтекс" ЕАД на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството, въпреки че се е появила възможност предприятието да подпише договор за над 40 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във