Параграф22 Daily

§22 Новини

Шакира отива на съд за укрити данъци в размер на 14.5 млн. евро

Колумбийската певица Шакира отива на съд за укриване на данъци. Днес адвокатите ѝ обявиха, че са отхвърлили споразумението, предложено от испанската прокуратура за намаляване на евентуалната ѝ присъда.

Шакира не е приела предложението на прокурорите, смятайки го за непропорционално и противоречащо на нейните интереси. Изпълнителката обвинява прокуратурата в "неотстъпчивост" и в "неправомерни средства на натиск".

"Певицата вярва в своята невинност и не приема конформизма" - се казва в изявление на адвокатите на Шакира, които смятат, че наказателното дело срещу нея е "злоупотреба с правата й".

Шакира твърди, че няма висящ дълг към испанската хазна - платила е 17.2 милиона евро - както данъците си в размер на 14.5-е милиона евро, така и дължимите лихви по тях. По думите й данъчните служби на Испания я преследват с несравнима ожесточеност.

Отказът да приеме споразумението, означава, че в скоро време прокуратурата ще внесе обвинителния акт срещу Исабел Мебарак Рипол, както е името на певицата, за шест данъчни престъпления, извършени между 2012 и 2014 година.

Според обвинението през тези години певицата вече пребивавала в Испания и е трябвало да си плаща данъците към местната хазната - нещо, което тя не е направила. Шакира твърди, че по онова време е била регистрирана на Бахамите, където е и живяла, и само спорадично посещавала Испания. Съдът в Барселона отхвърли тезата й, тъй като установи достатъчно доказателства, че през въпросния период тя е прекарала "повече от 183 дни в Испания", което според законите на Испания означава, че тя вече е задължена да си плаща данъците към испанската хазна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във